Stort grattis till Ida Kajgård – Scandisys egen Scrum Master!
Gänget på Scandisys jobbar stenhårt för att både hjälpa sina kunder navigera genom stormen, och stå redo när lugnet infinner sig. I slutet av förra veckan fick vi ytterligare kvitto på deras ambitioner, då Ida Kajgård blev certifierad Scrum Master. Ida kommer använda sin vunna kunskap till att strukturera utvecklingsprocesser samtidigt som hon ansvarar för att införa Scrum i organisationen.
Stort grattis, Ida! Kan du berätta lite om Scrum, för oss som inte har lika bra koll?
– Scrum är en process som ofta används vid systemutveckling. Scrum har funnits sedan 1990-talet och används idag av många företag. Processen baseras på så kallad empirisms, alltså att man lär sig av erfarenhet och att man jobbar med transparens, granskning och anpassning.
Man jobbar i små team med en stark samhörighet och det går ut på att man fokuserar på mindre delmål istället för större mål. I traditionell utvecklingsmetod utvecklar man väldigt mycket innan man testar och när man väl kommer till teststadiet kan de önskemål som fanns i början av projektet redan ha hunnit bli inaktuella. I Scrum finns en levande önskelista som prioriteras kontinuerligt för att fokusera på affärsnyttan för företaget.
Scrum-team består av produktägaren, utvecklingsteamet och en Scrum Master. Min roll som Scrum Master innebär att jag ansvarar för själva processen. Jag hjälper både produktägaren och utvecklingsteamet med att se till att det inte finns några hinder för teamet i projektet. Jag kallar till viktiga möten, coachar utvecklingsteamet, hjälper produktägaren att få fram en bra önskelista och hjälper utvecklingsteamet att prioritera – samtidigt som jag ansvarar för införandet av Scrum i organisationen.
Hur såg processen ut, och vad innebär ditt certifikat?
– Jag gick en utbildning på två dagar genom ett företag som heter Pro Agile. Det var en deltagare som föredrog engelska, så utbildningen och materialet var på engelska. För mig var det en fördel att få alla termer på ”rätt” språk direkt, eftersom vårt utvecklingsteam delvis är stationerat på Sri Lanka.
För att bli certifierad Scrum Master behövde jag sedan ta ett test, bestående av 80 frågor på 60 minuter. Certifikatet är ett intyg på att jag har fångat upp Scrum-processen och vad det innebär att jobba i Scrum. Jag skulle säga att det är en kvalitetssäkring – både för mig och för Scandisys.
Hur var utbildningen, och är det något särskilt du tar med dig från den?
– Utbildningen var väldigt bra. Tyvärr kunde vi inte sitta tillsammans, så den genomfördes via Zoom (videomöten) och Mural (virtuell whiteboard). Men upplägget fungerade över förväntan, med korta teorisessioner följt av gruppdiskussioner och redovisning av vad vi kommit fram till. Det krävdes att alla var aktiva i diskussionerna och gruppövningarna.
Jag tar med mig många saker från utbildningen men den här bilden gillar jag mest, den summerar vad Scrum är: